Evropsko središče za kulturno dediščino

Motovila, 27. julij 2023 ― Evropsko središče za kulturno dediščino - European Heritage Hub bo povezovalo in omogočalo bolj strukturirano sodelovanje različnih deležnikov v Evropi. V podporo zeleni, socialni in digitalni transformaciji družbe. The post Evropsko središče za kulturno dediščino appeared first on Motovila.

Podeljene nagrade novega evropskega Bauhausa

Motovila, 26. julij 2023 ― Evropska komisija je junija razglasila dobitnike nagrad novega evropskega Bauhausa za leto 2023. Med finalisti tudi projekt FUTR za JUTR iz Slovenije. Do 15. septembra odprti razpisi za sodelovanje na festivalu NEB prihodnje leto. The post Podeljene nagrade novega evropskega Bauhausa appeared first on Motovila.

Podpisana pogodba za izvedbo javnega naročila Grad Podsreda – kulturna dediščina in turizem

Ministrstvo za kulturo, 25. julij 2023 ― Namen projekta je ustvariti nove turistične produkte, ki bodo močno okrepili obstoječo turistično ponudbo na Gradu Podsreda. Projekt bo s svojimi aktivnostmi pripomogel tudi k ozaveščanju in izobraževanju prebivalstva o pomenu kulturne dediščine, raznoliki uporabi in ponovni uporabi spomenikov kot najpomembnejše kulturne dediščine ter prispeval k izkoriščanju njihovih potencialov.

Ogled produkcijskih in postprodukcijskih prostorov Filmskega studia Viba film

Ministrstvo za kulturo, 21. julij 2023 ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je s sodelavci obiskala Filmski studio Viba film Ljubljana in se ob ogledu produkcijskih in postprodukcijskih prostorov v pogovoru z direktorjem Vojkom Stoparjem, predsednikom Sveta Vibe Jožkom Rutarjem in vodjo tehnike Andrejem Kustecem seznanila z delovanjem in razvojnimi načrti javnega zavoda.

Vremenske ujme zopet prizadele Partizansko bolnico Franja

Ministrstvo za kulturo, 18. julij 2023 13. julija 2023 so vremenske ujme, ki so prizadele vso Slovenijo, poškodovale tudi Partizansko bolnico Franjo. Ožje spomeniško območje Franje so si danes ogledali ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, državni sekretar mag. Marko Rusjan, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel in državna sekretarka za kulturo v kabinetu predsednika vlade dr. Kaja Širok.

ŽIVLJENJE Z RESNICO

Kreativni razred, 17. julij 2023 ― Fotoportreti Eggert, Havel, Zipes in Soban  KO ČLOVEK ZATAJI RESNICO  Vtis je, da vidimo podkupljivost povsod okrog nas, le v nas samih je neprepoznamo. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije jo definira kot: “Vsaka kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev, ali oseb, ki se s kršitvijo lahko okoristijo, zaradi neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega.” Korupcija, patološki oportunizem, konformizem, ali kakorkoli to že imenujemo, je tudi, ko človek na osebni ravni zataji resnico s ciljem, da zadrži ali pridobi osebno korist. Vtis je, kot da smo mnogi, tudi umetniki pozabili na bitke, ki so jih nekoč bojevali naši predhodniki in si z njimi pridobili spoštovanje javnosti. Danes bi bitke najraje prepustili drugim, spoštovanje pa bi radi zadržali zase. In nič ne pomaga, če kulturo predpišemo na recept kot zdravilo, če je ta prevečkrat kot na zunaj še uporaben lonec, medtem, ko je njegovo bistvo neopazno odteklo skozi preluknjano dno. Kajti kultura ni stvar prisile, predpisa, ampak stvar ljubezni. "Umetniki so javne osebe, ki bi morale biti za vzgled drugim. Po svoje pa so tudi moralno odgovorni za dogajanje v družbi, zato bi morali ostro reagirati na vse, kar ni v redu. Če tega ne počnejo, če so skorumpirani in podpirajo diktaturo, potem si zaslužijo kritiko." Moritz Eggert, nemški skladatelj in pianist. "Moralna odgovornost je vedno znova predvsem odgovornost pred lastno vestjo ." Branko Soban /Mefistovi Vajenci, Pomisleki, Sobotna priloga DELA, 15. julij 2023 "Umetniki, ki služijo genocidni vojni so nekakšni Mefistovi vajenci. Na las podobni junaku iz Mefista, z oskarjem nagrajenega filma Istvana Szaba, ki je nastal po istoimenskem romanu Thomasa Manna. To je zgodba o igralcu Hendriku Hofgenu (v vlogi Klaus Maria Brandauer), ki svojo dušo proda Hitlerju. To je davek za
še novic